Δελτίο Τύπου

1ο Εσωτερικό Συνέδριο της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης Οσελότος

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2023,

Η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης Οσελότος της ΑΜΚΕ Εταιρείας Λειτουργικής Επικοινωνίας Θεραπείας και Εκπαίδευσης πραγματοποίησε το 1ο Εσωτερικό της Συνέδριο που υλοποιήθηκε  στο ορεινό χωριό Μάρμαρα Φθιώτιδας στις βορειοανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων, στις 7, 8 και 9 Ιουλίου 2023 με θέμα:

« Τα 5 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Οσελότος: Προκλήσεις στο κλινικό μας έργο. Θέματα αποτελεσματικότητας των Θεραπευτικών παρεμβάσεων και πρακτικών»

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 με την υλοποίηση  Ημερίδας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαρμαριωτών Φθιώτιδας, στο πλαίσιο δράσης αγωγής της κοινότητας με θέμα: Ψυχιατρική Νοσηρότητα και Εφηβική Αποκλίνουσα / Παραβατική συμπεριφορά: Πρόληψη – Αντιμετώπιση»

Την έναρξη της Ημερίδας κήρυξε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό και μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την δράση της μονάδας. Ανέδειξε την αναγκαιότητα δημιουργίας δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών και ευαισθητοποίησης της κοινότητας.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Βουλευτής Φθιώτιδας Νέας Δημοκρατίας  Κοτρωνιάς Γιώργος, ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχος Μακρακώμης  Χατζής Γεώργιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μακρακώμης Τσελεπής Χρήστος, ο Αστυνόμος β’ του Α.Τ.  Σπερχειάδας Κωνσταντίνος Βλαχάκης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου  Φθιώτιδας  Φαρδή Παναγιώτα – Νεκταρία καθώς επίσης και εκλεκτά μέλη της κοινότητας Μαρμαριωτών, εκπαιδευτικοί, ειδικοί ψυχικής υγείας, γιατροί κ.α.

Κατά το πρώτο μέρος η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρμαριωτών Φθιώτιδας είπε λίγα λόγια για το χωριό και την ιστορία του. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η Ειδική Μονάδα Ψυχοκοινωνικής παρέμβασης Οσελότος της Εταιρείας Λειτουργικής Επικοινωνίας Θεραπείας και Εκπαίδευσης. Ακολούθησαν  εισηγήσεις από εθελοντές μέλη της Διεπιστημονικής Ομάδας της Μονάδας Οσελότος σχετικά με τις παιδοψυχιατρικές διαταραχές και πως αυτές αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη της  νεανικής αποκλίνουσας / παραβατικής συμπεριφοράς. Επιπλέον αναφέρθηκαν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του πολυπαραγοντικού αυτού φαινομένου. Διατυπώθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί με έντονη συμμετοχή των παρευρισκόμενων.

Στο διάλειμμα η συζήτηση μεταφέρθηκε στην αυλή του σχολείου σε μικρές ομάδες εν μέσω παραδοσιακών εδεσμάτων.

Στην συνέχεια οι μικρές ομάδες ενώθηκαν σε έναν ενιαίο κύκλο και με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε το δεύτερο μέρος της ημερίδας.

Ο γόνιμος διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών της Διεπιστημονική  ομάδας της Ειδικής Μονάδας Οσελότος  και των παρευρισκόμενων επισφραγίστηκε με τη  δέσμευση για επανάληψη ανάλογων δράσεων.  

Η ομορφιά του τοπίου, η φιλοξενία των κατοίκων και η ανταπόκριση στο κάλεσμα, αποτελεί έμπνευση για την συνέχιση του έργου μας.

Για την Ειδική Μονάδα Οσελότος και την ΕΛΕΘΕ

Κωνσταντίνος Μπόλιας, Παιδοψυχίατρος

Φανή Πασσιά, Κοινωνιολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *